Annons
Annons


Kardemummabullar

Kardemummabullar när det är som bäst = Rikligt med kardemumma! Kardemumma i degen, kardemumma i fyllningen och kardemumma ovanpå!


Kardemummabullar med ett frasigt täcke av kardemumma och socker på. Det är så otroligt gott och doften i köket är oslagbar!

Jag har läst en hel del undersökningar om just nybakat och vad som händer med oss. En studie från Frankrike säger att vi blir 77% snällare och vänligare när vi känner doften av nybakat. Jag har även hört om tipsen att baka innan en visning av sitt hem, och att handlare bakar i butiken ökar försäljningen.
Hur mycket som är sant av detta och vad som är sanning eller ej kan jag inte svara på, men jag kan svara på vad jag känner när det doftar nybakat: Kärlek! bullar

Annons

Ingredienser:
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
840 g (14 dl) vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g smör

Fyllning
125 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk nystött kardemumma

Kardemummasocker
2 tsk nystött kardemumma
1 msk strösocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke
2. Smält smör och tillsätt socker, mjölk, kardemumma och salt i vätskan. Ljumma till 30-35 grader, hellre lite kallare än för varmt och låta degen ta lite extratid på sig istället.
3. Häll över degvätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
4. Tillsätt nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller för hand tills du har en smidig deg som lossar lite lätt från kanterna.
5. Låt degen jäsa 30-40 minuter
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
7. Knåda och kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen jämt över hela.
8. Vik ihop degen i ett treslag (Ena kortsidan läggs över en tredjedel av rektangel, och sedan den andra över det)
9. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen och tvinna remsan och gör en knut med ändarna nedåt. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
10. Låt jäsa 30-40 minuter.
11. Pensla bullarna med ägg och strö över kardemummasocker.
12. Baka på 225 grader i ca 8-10 minuter.
13. Låt bullarna svalna på ett galler och ha eventuellt på lite glasyr.

IMGP5015

Såhär gör jag mina treslag, först ena sidan över en tredjedel, sedan den andra. På det sättet får du en extra lager fyllning i varje bulle 🙂

IMGP5019

Doften av nybakade bullar slår det mesta!

   Läs mer om


Annons

 


Laddar