Annons
Annons


Fläskfilégryta Bourguignon

Riktigt mustig och fantastisk god fläskfilégryta!


Häromdagen bjöd vi mormor och morfar på middag, jag var sugen på Boeuf bourguignon men hade inte riktigt tiden till det, så jag gjorde en lite snabbare variant och det blev såååå gott! Jag kallar den fläskfilégryta bourguignon, bästa fläskfilégrytan jag gjort faktiskt!

Annons

Fläskfilégryta Bourguignon

Hemligheten för att få den riktigt mustig och god är att låta förberedelserna ta tid. Champinjonerna, steklöken och baconet är det som sätter hela smaken, och det tar lite tid att pyssla med, men det är iaf snabbare än boeuf 🙂  Receptet blir lite långt, men jag vill bara förklara alla delar och att verje del man gör blir till den har fantastiska fläskfilégrytan!

Fläskfilégryta Bourguignon

 

Fläskfilégryta Bourguignon, 4 portioner

250 g steklök
250 g färska små champinjoner
150 g tärnat bacon
2 dl rödvin
1 tsk timjan
600 g fläskfilé
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Smör
2-3 tsk soya
ev. lite maizenastärkelse 1-2 tsk

Gör så här:
1. Skala steklöken, enklast är att lägga dem i en kastrull och låt koka upp och sjuda 2 minuter, skölj med kallt vatten och sedan kan man nästa ploppa ut dem ur skalet.
2. Skölj champinjonerna, gärna små så att de inte behöver delas. Lägg dem i torr stekpanna med lite vatten i botten. Låt vätskan i champinjonerna koka ur på medelvärme, det här gör att champinjonerna blir fasta och smakrika.
3. Tillsätt smör till champinjorna och låt fräsa tillsammans med löken och bacon på medelvärme tills allt har fått fin färg. Salta och peppra.
4. Avsluta med att tillsätta rödvin och timjan och låt stekpannan och låt koka upp ordentligt.
5. Lägg allt i en gryta och torka ur stekpannan.
6.  Putsa fläskfilen och skär fläskfilen i mindre bitar, jag brukar skiva cirka 1 cm tjocka skivor som jag delar en gång.
7. Stek fläskfilén i smör på hög värme i omgångar salt och peppra. Lägg köttet i grytan och skölj ur stekpannan med lite vatten och häll även stekskyn i stekpannan.
8. Ställ grytan på plattan och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soya.
9. Känns grytan lite rinnig kan du reda den med lite maizenastärkelse.
10. Servera med potatis, pasta eller ris.

Fläskfilégryta Bourguignon

Det är det här som är magin i den här grytan. Lite som umami över just champinjoner, lök, bacon, rödvin och timjan!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

fläskfilégryta med rödvin

Gillar du fläskfilégryta så måste du testa min fläskfilégryta med kantareller, den är så god! Receptet hittar du här: Fläskfilégryta med kantareller

fläskfilégryta med kantareller

 

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar