Annons
Annons


Hjortronsylt = Guld!


Dela (0)
Pinna (0)
Skriv ut Mejla

Hjortronsylt = Guld

Hjortronsylt kan vara bland det godaste jag vet! Från när jag var en liten palt så har jag varit och plockat hjortron med Morfar och Farfar för att sedan gå hem och koka sylt som bäst gör sig med våfflor och grädde!

Annons

Igår var det ”plockahjortrondagen”! Många tror att de som gyllene bären endast hör till norrlänningarnas breddgrader, menmen, kan man sina marker så kan man även hitta här i Stockholm! Hittar du en myr så är det bara att dra på stövlarna och bege dig ut!

Hjortronsylt

1kg rensade hjortron
500g syltsocker med pektin
500g socker
1 tsk citronsyra

Blanda socker och bär i en stor kastrull, koka upp och skumma av eventuellt skum. Låt koka ca 5 minuter, inte allt för länge om du som jag vill ha lite hela bär i sylten. Ta en kaffekopp och mät upp citronsyran i den, skeda över lite kokt sylt och blanda den med citronsyran och ha i det i kastrullen.
Häll upp sylten på väl rengjorda burkar, jag brukar göra så att jag kokar burkarna i en kastrull bredvid, tar upp dem försiktigt och häller ut vattnet och sedan i direkt med sylten. Om du har i het sylt i kall burk så kan den spricka, då är det inte kul!

Håller otroligt länge i kylen!
Gör några små burkar som du kan ta med dig när du går på middag, uppskattat och nästan gratis ”gåbortpresent”!

   Läs mer om


Annons

 


Laddar