Annons
Annons


Stenkaka – Knäckig fylld långpannekaka

Knäckiga fyllda havreflarn i långpanna!


Alltid när jag och Emil är nere i Floby där han kommer ifrån så får jag en massa goda tips på goda kakor av Emils mamma. Den här kakan var OMG-god! Tänk dig knäckiga havreflarn fyllda med grädde som får stå och safta till sig ordentligt. Det är omöjligt att motstå!!

Annons

stenkaka

Enda nackdelen med den här kakan är att man inte kan äta den direkt, för då är den stenhård. Vi visste inte riktigt varför den kallas stenkaka, men vi gissar att det är därför 🙂

stenkaka

Stenkaka, 15 bitar

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g smält smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap

Fyllning:
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt på cirka 30x40cm med bakplåtspapper.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt smält smör, vispgrädde och sirap och rör till en jämn lös deg.
4. bred ut degen jämnt över bakplåtspapperet och baka mitt i ugnen i 10 minuter.
5. Låt kakan svalna helt.
6. Vispa grädden hårt utan att den blir till smör.
7. Dela på kakan i två lika stora delar. Bred på grädden öbver ena delen och lägg på den andra del och tryck försiktigt över hela så att lite grädde sipprar upp i de små hålen i kakan.
8. Plasta och låt stå i kylen minst 1,5 dygn (otroligt lång väntan, men det är värst det!)
9. Skär upp kakan med en vass kniv, njut!

stenkaka

Att gör kakan är verkligen enkelt, men vad jag sprang och pillade på den för att känna om den hade blivit mjuk 🙂 Uttrycket ”Den som väntar på något gott”  kommer nog från den här kakan! 🙂

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

stenkaka

Hoppas att du testar denna kaka, för den var verkligen löjligt god! För fler tips på goda kakor så hittar du alla mina recept här: Fredriks kakor

stenkaka

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar