Annons
Annons


Stompa – Tutull – Stekpannebröd

Stekpannebröd som är oemotståndligt gott!


Det här är min barndom i ett bröd! På hösten när det började bli kallare och vi eldade i den vedeldade spisen så brukade mamma baka de här, och det doftade nybakat i hela huset. Brödet kallas stompa, men av någon okänd anledning så kallade vi dem tu-tull, och när vi var riktigt små så sa vi tull-tull 🙂

Annons

stompa tutull, stekpannebröd

Receptet har jag i min receptbok som jag ärvde efter mamma, och jag tror att mamma fick receptet ifrån farmor från början. Hur än det var, så är det här det absolut godaste stekpannebrödet som finns!

stompa tutull

Stompa – Tutull, 20 st.

1,5 liter rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk salt
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap

TIPS: Anis och fänkål går att byta ut mot 4 tsk malda brödkryddor, hela frön ger dock mer smak när man mortlar dem själv.

Gör så här:
1. Blanda rågsikt, bikarbonat, brödkryddor och salt i en bunke.
2. Blanda filmjölken med sirapen och tillsätt i bunken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
3. Rulla degen till en rulle och dela i 20 lika stora delar.
4. Kavla varje del tunnt och nagga med en gaffel eller nagg.
5. Stek bröden i medelvarm torr stekpanna cirka 1-2 minuter per sida tills de har fått fin färg.
6. Servera gärna lite varma med smör och ost, då är de som bäst. Bröden går utmärkt att frysa in.

stompa tutull – stekpannebröd

När mamma gjorde stompa på vedspisen så använde hon flera stekpannor samtidigt, då går det på ett kick!

För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika

stompa – stekpannebröd

Älskar du stekpannebröd så måste du verkligen testa indiska naanbröd, de är så otroligt goda!
Receptet hittar du här: Naan

recept på naan

   Läs mer om
Kommentera


Annons

 


Laddar